SmartScripter Alex Pot

De maker van SmartScripts vertelt over zijn favoriete scripttalen en tools

Programmeren

Ik heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met het programmeren in PHP/MySQL, javascript en Ajax. Ik zoek met veel plezier naar creatieve oplossingen voor vraagstukken of problemen bij websites of webapplicaties, en dat lukt me eigenlijk vrijwel altijd.

Alex Pot

HTML/CSS

Daarnaast heb ik me verdiept in (X)HTML en CSS. Ik geef hierin les aan de Hogeschool InHolland in Alkmaar.

Maatwerk

Dankzij deze ervaring en de ervaring die ik opdeed met het beheer van de SmartScripts, kan ik nu geavanceerde applicaties op maat leveren aan klanten.

Mijn Favorieten

PHP en MySQL

Ik schrijf al jarenlang en bij voorkeur in PHP, met MySQL als back-end database. De eerste jaren zat ik code te kloppen in een simpele teksteditor, maar naarmate de projecten waaraan ik werkte omvangrijker werden, werd dat steeds lastiger vol te houden en foutgevoeliger. Vandaar dat PhpEd tegenwoordig mijn favoriete PHP IDE is geworden: hiermee heb ik veel meer overzicht over projecten en treden er minder vaak bugs op en kom ik die gemakkelijker op het spoor.

Regular Expressions

Ik werk graag met regular expressions, dit zijn zoekpatronen die het mogelijk maken om teksten heel geavanceerd te bewerken: zonder regular expressions zou een geautomatiseerd systeem als Site Optimizer nooit kunnen hebben ontstaan.

Design Patterns en PHP frameworks

De laatste tijd heb ik me intensief verdiept in PHP Design Patterns en ben ik gebruik gaan maken van een aantal frameworks, waaronder CodeIgniter en Yii: door de opgedane kennis van de design patterns en door de frameworks kan ik nu sneller webapplicaties ontwerpen en met schonere en daardoor effectievere code. De frameworks zorgen ervoor dat de kans op bugs aanzienlijk kleiner wordt.

MySQL

Ik mag graag MySQL-queries bedenken waarmee ik zo effectief mogelijk gegevens aan de database ontleen. Mijn favoriete front-ends om met databases te werken zijn SQLyog en Heidi SQL.

Javascript en Ajax, Prototype en jQuery

Al in een heel vroeg stadium hield ik me bezig met het programmeren in javascript. Het is voor mij nog steeds een geliefd aspect van het werk, omdat hiermee pagina's veel interactiever gemaakt kunnen worden. Een voorbeeld daarvan is de accordeon op deze pagina (deze is een standaard onderdeel van Site Optimizer en verzorgt het uitklappen van delen tekst). Naderhand kwam daar Ajax bij, een techniek die het mogelijk maakt om onderdelen van pagina's dynamisch te verversen.

Het ontwikkelen van dynamische, interactieve applicaties op basis van Ajax, die ook blijven werken wanneer javascript bij de bezoeker staat uitgeschakeld, hebben mijn warme belangstelling.

Ajax Frameworks

Ik werk al jarenlang met het Prototype/Scriptaculous Framework. Heel veel alledaagse javascript-technieken worden mij door Prototype uit handen genomen. Bovendien zorgt Prototype ervoor dat de scripts in alle browsers werken. De laatste tijd begin ik steeds meer gebruik te maken van het jQuery Framework. Dit is compacter dan Prototype en er zijn meer direct te gebruiken, mooie jQuery-scripts op het Internet te vinden.

Denktank

Samen met mijn twee naaste collega's Frances de Waal en Jaap Swart vormen wij een denktank-in-het-klein. Frances speelt een belangrijke rol in het aanbod van de SmartScripts doordat zij nooit ophoudt met het aanleveren van wensen en ideëen. Om een beeld te krijgen van Jaap's werk, hij heeft het ontwerp gemaakt voor deze site en dit vervolgens moedig durven los te laten zodat Frances het op haar beurt kon interpretteren en uitvoeren met HTML5, CSS(3) en natuurlijk SmartScripts.

Gezamenlijk volgen wij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van vormgeven en programmeren voor websites op de voet. En vullen we met onze persoonlijke focus elkaar aan, zodat we voor onze klanten een uitgebreid en compleet pakket van diensten kunnen aanbieden.